Oversigt for medicinkortet

<< Klik for at se indhold >>

Oversigt for medicinkortet

Nedenstående skærmbillede er et eksempel på et medicinkort med aktive ordinationer i FMK.

 

oversigt medicinkort

 

Hold musen over et felt for at få vist yderligere oplysninger.

Klik på en kolonne-overskrift for at sortere ordinationerne efter denne kolonne.

En læge/tandlæge kan markere FMK som ajourført som et signal til andre om, at FMK på den dato er gennemgået og stemmer med det faktiske, som patienten er i behandling med.

Teksten 'Senest hentet' viser, hvornår FMK er hentet. Hvis programmet ikke kan få adgang til FMK, vises patientens sidst hentede medicinkort, og datoen er markeret med rød. Ligeledes ændres FMK-logoet til et rødt "stop"-symbol.

Hvis patienten er i behandling med blodfortyndende medicin eller bisfosfonat, markeres disse ordinationer med lyserød.

 

Bemærk, at patienter som ikke har et gyldigt dansk CPR-nummer heller ikke har et FMK medicinkort.

 
Datoer vedr. en ordination i FMK


Ordinationsdato: Overordnet dato for hvornår en ordination starter (dvs. oprettes på FMK). På medicinkortet vises det i kolonnen 'Ændret', hvornår ordinationen er oprettet/sidst ændret. En ændring af ordinationen betyder, at der er ændret i dosering, varighed og/eller præparat. Genordination af en recept er ikke en ændring af ordinationen.

 

Behandlingsstart/-slut: Hvornår patienten er i aktiv behandling med præparatet i ordinationen. Behandlingsstart kan f.eks. godt ligge efter den dag, hvor ordinationen lægges på FMK, hvis aftalen med patienten er, at vedkommende først starter selve behandlingen nogle dage senere. Det kan også være, at patienten kun er i behandling i nogle perioder, f.eks. ved høfeber.

 

Doseringsstart/slut: Hvis doseringen af præparatet skal enten op- eller nedtrappes, kan der inden for en behandlingsperiode godt være flere forskellige doseringsperioder, hvor patienten får forskellig dosis af samme præparat. Disse datoer siger således noget præcist om den aktuelle dosering. Hvis der ændres i doseringen på en eksisterende ordination, ændres doseringsstart automatisk til dags dato, hvilket også indikeres med en rød tekst.

Doseringsslut skal kun angives, såfremt der er taget aktiv stilling til, at den aktuelle dosering skal stoppe helt på den angivne dato.

 

Kolonner og symboler


Kolonnen 'S' viser status på ordinationen:

Intet symbol = Temporær ordination, der stadig er aktiv

= Fast ordination, ingen behandlingsslut

F = Fremdateret

P = Pauseret

S = Seponeret

A = Afsluttet dosering (ordinationen er stadig aktiv, men doseringsperioden er afsluttet)

U = Udløbet

 

Kolonnen 'D' viser hvorvidt recepten er dosisdispenseret, samt status herpå:

D = Dosisdispenseret recept, der er overført til dosisdispenseringskort (på apoteket), dvs. påbegyndt udlevering

d = Dosisdispenseret recept, men endnu ikke overført til dosisdispenseringskort (på apoteket)

? = Der er en aktiv dosisdispenseringsrecept, men der er ikke udleveret på den de seneste 14 dage

 

Kolonnen 'T' viser hvorvidt patienten opfylder betingelser for klausuleret tilskud. Hvis det er registreret på ordinationen, at betingelserne opfyldes, vises et grønt symbol i kolonnen.

FMK klausuleret tilskud

 

Hvis en ordination har flere forskellige doseringstidspunkter (doseringen op- eller nedtrappes), så vises den aktuelle dosering. To grønne pile vises til højre for 'Dos.Slut' for at indikere, at der ligger fremtidige doseringsperioder. Hold musen over pilene for at se de fremtidige perioder.

 

FMK fremtidige doseringsperioder

 

Øverste bjælke - privatmarkering m.m.


I den øverste bjælke på medicinkortet kan der vises forskellige oplysninger. Hold musen over FMK-logoet for at se yderligere oplysninger.

 

Hvis en patient indlægges på et sygehus, kan sygehuset suspendere medicinkortet på FMK for at fortælle, at medicinkortet ikke er opdateret og derfor ikke nødvendigvis er retvisende. Når patienten udskrives, skal ordinationerne overføres til FMK, og suspenderingen ophæves. Suspenderingen bør ophæves af den, der har lavet suspenderingen. Har sygehuset glemt at ophæve suspenderingen efter patientens udskrivelse, bør der rettes kontakt til den ansvarlige her. Suspendering vises med en tydelig gul markering af hele øverste bjælke på FMK. Det er stadig muligt at se og arbejde i medicinkortet.

 

FMK suspenderet

 

Hvis patienten står til at være indlagt, vises der ligeledes en tekst om dette i bjælken. Derudover vises information hvis patienten er tilknyttet medicinadministration (hjemmeplejen).

 

Ligeledes kan der være en oplysning om, at der er privatmarkerede ordinationer på FMK.

Patienten kan bede om at få en ordination privatmarkeret således, at den skjules på medicinkortet. I stedet vises der blot en gul besked i øverste bjælke om, at der findes en eller flere ordinationer med privatmarkering, men ikke hvad ordinationen indeholder.

 

Sådan privatmarkeres en ordination: højreklik på ordinationen og vælg Tilføj privatmarkering. Det er også muligt at privatmarkere en ordination, når den oprettes, ved at sætte et flueben ved 'Privatmarkeret' under 'Tilvalg'.

 

Hvis patienten har privatmarkerede ordinationer, kan disse vises alligevel, hvis det er nødvendigt. Klik på den gule besked om privatmarkeringen og vælg, om det skal hentes med eller uden patientens samtykke.

Bemærk! Muligheden for at hente privatmarkerede ordinationer UDEN samtykke bør absolut kun benyttes i de tilfælde, hvor værdispringsreglen træder i kraft. Se kapitlet Begreber i FMK for uddybelse af værdispringsreglen.

 

Herefter vises de privatmarkerede ordinationer i medicinkortet med en gul hængelås i kolonnen 'P' til venstre for præparatets navn.

 

I øverste bjælke angives det også, hvis patienten har et dosisdispenseringskort. Klik på DD Oversigt for at få vist dosisdispenseringsoversigten.

FMK DD oversigt